Вековен дъб и останките на дворец под него вече са защитени
Вековен дъб и останките на дворец под него вече са защитени / РИОСВ-Русе
Вековен дъб край Дунава и останките на Омуртаговия дворец под него вече са защитени
61410
Вековен дъб край Дунава и останките на Омуртаговия дворец под него вече са защитени
  • Вековен дъб край Дунава и останките на Омуртаговия дворец под него вече са защитени

Летният дъб в дунавския парк на Силистра вече е защитен обект по Закона за биологичното разнообразие със заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

На практика се забраняват изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стеблото и всяккави други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на 100-годишното дърво. То влиза и в регистрите на вековните дървета в региона, което ще личи от обозначителна табела. Грижата за опазването му е поверена на Силистренската община, инициатор за процедурата.

Специалистите са установили, че дъбът е в много добро състояние. Обиколката на ствола му един метър над земята е 4.6 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра. Няма хралупи, дървото има здрави скелетни клони и кореновата му система е покрита изцяло.

По архивни данни летният дъб е засаден през 1910 година, когато е оформян силистренският парк. А според проф. Георги Атанасов от археологическия музей в Силистра, под дървото лежат руини от Омуртаговия дворец на Дунава. Тезата е изградена на базата на открита в близост строителна колона с надпис на Омуртаг при разкопки преди десетина години.