Ученици ще посетят РИОСВ за деня на влажните зони
Ученици ще посетят РИОСВ за деня на влажните зони / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

В Международния ден на влажните зони РИОСВ Русе отваря вратите си за ученици от русенските училища. Темата на тазгодишната кампания е „Влажни зони и туризъм”- „Туризъм във влажните зони: Едно великолепно изживяване”. Групи от 5 училища са заявили желание да посетят инспекцията, където ще имат възможност да се запознаят с влажните зони в региона,  както и с възможностите за познавателен и културен туризъм. Част от гостите са заявили желание да гледат филма на Здравко Драгнев и Владимир Антонов за езерото Сребърна.

От 15.00 часа ще се проведе приложно занятие „Арт-работилница”, инициативата за което е на регионалния координатор на Българското дружество за защита на птиците Христиана Стомонякова и художника Пламен Йорданов. Занятието е свързано с изработване на линогравюри (цветна графика) на защитени видове птици, растения и животни, обитаващи влажните зони.

Ежегодно на 2 февруари отбелязваме Световния ден на влажните зони. Тази година темата на международната кампания е фокусирана върху туристическия им потенциал. Това са едни най-интересните екосистеми на земята - с неоценимо биологично разнообразие и с богатите си ресурси, които се добиват от тях - риба, тръстика, дървесина, лечебни растения, използват се за  пчелна паша и туризъм.  Някой учени дори ги наричат „люлката на живота”.През последните столетия над 90% от естествените влажни зони в България (блата, езера и пр.) са били унищожени, но днес държавната политика е насочена към опазването и възстановяването им.

България е страна по Рамсарската конвенция и е представена с 11 влажни зони: „Атанасовско езеро”, „Комплекс Беленски острови”, „Дуранкулашко езеро”, „Остров Ибиша”, „Шабленско езеро”, „Местността Пода”, „Поморийско езеро”, „Комплекс Ропотамо”, „Езеро Сребърна”, „Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”. 
На територията на РИОСВ-Русе има много и различен тип влажни зони - Поречието на р. Янтра, река Дунав и дунавските острови, Рибарници Мечка, остров Батин, Дойчов остров, Островен комплекс „Алеко-Телика”, Защитена местност „Калимок-Бръшлен”, Защитена местност „Остров Пожарево”, Защитена местност „Гарвански блата”, Защитена местност „Блатото край село Малък Преславец” и  Поддържан резерват „Сребърна”.
Много може да се говори за биологичното и орнитологичното разнообразие на всяка от тези зони, но тъй като темета е туризъм във влажните зони може да се каже, че на този етап се практикуват каякинг, лагеруване, наблюдение на диви животни и фотолов (фотосафари), спортен риболов, културен  и селски туризъм.

Туристическият потенциал влажните зини е голям и не се изчерпва с тези форми. Всички дейности в посока развитието на туризма трябва да се планират много внимателно, необходимо е да се търси баланс между съхраняване на биологичното разнообразие, разумното ползване на ресурсите на влажните зони и социално-икономическото развитие на населените места, в чиито територии попадат.