Ученици от СОУЕЕ ще правят виртуална околосветска обиколка
Ученици от СОУЕЕ ще правят виртуална околосветска обиколка / снимка:http://kids.souee.org

За 50 дни деца от четири класа на русенското СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ ще направят виртуална околосветска обиколка. Учениците от класовете на г-жа Лора Кънчева, г-жа Галя Градева, г-жа Агнес Генова и г-н Стефан Стефанов са единствените русенци, включени в проекта Global Children's Challenge 2011. Учениците ще „посетят“ 52 прекрасни места. Приключението започва точно на 15 септември. На първия учебен ден те ще получат като подарък от организаторите на събитието крачкомер и книжка, в която да записват колко крачки са изминали за 24 часа.

На следващия ден крачките на учениците от един клас ще се сумират и ще бъдат въведени в сайта http://gccjunior.org/. Това ще позволи, ако децата са се движили активно през предния ден, да се пренесат на следващата дестинация от маршрута… Така започвайки от Палмовите острови и Големия бариерен риф в Австралия, децата ще преминат през плаващото селище Тонле Сап и храма Ангкор-Ват в Камбоджа, Увеселителния парк Дисниленд в Хонг Конг, Пекин и Великата китайска стена, ще се запознаят със забележителностите на Калкута, небостъргача Бурдж Халифа в Дубай, Петра в Йордания. Европейските страни, които ще се посетят са Гърция, Русия, Норвегия, Германия, Великобритания, Швейцария и Испания. След това се преминава през Бразилия, Чили, Перу, Мексико, САЩ и се стига до Нова Зеландия.

Проектът GCC 2011 ще приключи на 3 ноември и тогава ще се разбере кой клас колко стъпки сумарно е изминал и колко забележителности е посетил. „Проектът е уникален с това, че дава възможност на учениците да подобрят уменията си за четене на чужд език, да разберат повече за културни и исторически забележителности от цял свят, докато се стимулира и тяхната физическа активност и работа в екип – за да се стигне до нов обект, всеки ученик трябва да се стреми на направи поне 15 000 стъпки на ден“, споделят от училището. В сайта учениците ще могат да проследят пътя на своя клас и да се свържат с други класове с крачкомери от цял свят.

Проектът Global Children's Challenge се организира за втора поредна година. Той е насочен към борба с наднорменото тегло при децата и заседналия начин на живот. Благодарение на сътрудничеството на учителите в интернет общността „Начално образование“ от България участват над 40 класа - от Берковица, София, Лозен, Благоевград, Павликени, Сливен, Търговище, Нови пазар, Ловеч, Силистра, Стара Загора, Сопот, Бургас, Разград, Варна, Пловдив, Враца, Черноочене, Своге, Русе, Якоруда, Казанлък, Брезник. Като цяло, по брой участващи класове България е на 6-то място – след Австралия, Великобритания, САЩ, Канада и Нова Зеландия.