Трима успешни българи зад граница изнасят доклади в РУ
Трима успешни българи зад граница изнасят доклади в РУ / dariknews, архив

Над 500 доклада, 1/3 от които на чуждестранни учени, ще бъдат представени на ежегодната Научна конференция на Русенския университет и Съюза на учените-Русе, която се открива на 24 октомври в Канев Център. За пленарни изложения тази година са поканени трима български изследователи с успешна кариера в чужбина.

Проф. Валери Маринов от Щатския университет в Северна Дакота е възпитаник на Техническия университет, София, където защитава дисертация в областта на електрониката. През 2011 г. научният му екип създава микроелектронно устройство, което вгражда в обикновена хартия. Така се появява прототипът на станалите световно известни „умни банкноти“. Темата на пленарния му доклад е “Умната хартия – брак между една древна технология и съвременната микроелектроника“.

По темата „Висшето образование в някои близки и далечни страни, изпитано на собствен гръб“ е пленарното изложение на доц. Костадин Крачанов от турския Университет „Яшар“ в Измир. Авторът има широки познания върху системите на висшето образование и богати собствени наблюдения. Преподавал е в Университета в „Брунел“, Великобритания, Европейския университет на Лефке, Северен Кипър, Университета на Бахрейн, Регионалния Колеж на Грант Преъри, Канада, Университета „Маунт Роял“ в Калгари, Канада, и от 2008 г. – в „Яшар“.

Третият пленарен доклад е посветен на много актуален за академичната общност проблем – „Пътят на едно изобретение до пазара“. Авторът д-р Милен Шишков от американска фирма за медицинска апаратура има отличен опит в тази област. Д-р Шишков е русенец, бил е преподавател в катедрата по Физика на Русенския университет, Изобретенията му в областта на оптичната диагностика имат патенти в САЩ, ЕС, Япония, Китай.