Силистра в минута мълчание пред Апостола
Силистра в минута мълчание пред Апостола / Дарик радио - Силистра
Силистра в минута мълчание пред Апостола
50379
Силистра в минута мълчание пред Апостола
  • Силистра в минута мълчание пред Апостола

С минута мълчание силистренци почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски пред неговия паметник в центъра на дунавския град.

Във възпоменателната церемония по повод 139-годишнината от героичната му и мрачна гибел се включиха представители на местната и държавна власт, политически и патриотични организации. Слово за делото и уроците, оставени ни от великия българин, изнесе Михаил Жеков - дарител и поет. Той припомни исторически факти от живота и революционната дейност на Дякона и заяви: „Когато мечтата на Левски да бъдем равноправни с другите европейски народи е факт, можем да кажем: Сполай ти, Апостоле! Бог да дари вече покой на душата ти!". От своя страна във възпоменателните си думи областният управител на Николай Димов призова да влагаме еднаква енергия в почитането на годишнините от гибелта и от рождението на Апостола и да бъдем толкова горди от българските си корени, колкото горд е бил Левски.

Бюст-паметникът на Васил Левски в Силистра е изграден с дарения от силистренци през 2007 година. В Тутракан има два паметника на Левски, един е издигнат в Дулово. С името на Апостола в Силистренско са наречени улици, учебни заведения, читалища.