Русенски строители 3 години чакат пари от Водния проект
Русенски строители 3 години чакат пари от Водния проект / Дарик Русе

13 русенски строителни фирми са във финансов колапс заради неразплатени пари за извършени строителни дейности по Лот 1 и Лот 2 на интегрирания воден проект. Те са били наети от софийската частна фирма „Строително предприемачески холдинг” ЕООД като подизпълнители.

Софийската фирма дължи на русенските си подизпълнители 1 320 000 лв., съобщи депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов, към когото фирмите са се обърнали за помощ. Михайлов ще предложи на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова законодателни промени. Според него може некоректните фирми да бъдат включени в специални списъци и да не бъдат допускани до участие в проекти финансирани от държавата. Възможно е те да бъдат изключвани и от браншовите организации.

Той допълни, че държавата се е разплатила със софийският холдинг.

Въпреки че има две съдебни решения „Строително предприемачески холдинг” ЕООД вече три години не се разплаща с подизпълнителите си в Русе. Само на Дунавски драгажен флот тя дължи над 300 000 лв., а на „Интис” 250 000. Въпреки задълженията си в Русе холдингът е спечелил търгове по водни проекти и в Хасково, Кърджали и Монтана.