/ Gulliver/Getty Images
Екип от лекари от Университетската болница "Канев" в Русе спасиха живота на 49-годишна жена с манипулация, която се извършва за първи път в лечебното заведение и в града. Това съобщи началникът на кардиологичното отделение към УМБАЛ "Канев" д-р Пенка Каменова.

Жената била приета на 11 юни т.г. в болницата в много тежко състояние - с припадък и с белодробна тромбоемболия.

"Това е много тежко и много спешно състояние. Тромбът в лявото предсърдие е свързан с много висок фатален изход", обясни д-р Каменова.

В началото избрали консервативно лечение - с медикамент. Имало подобрение, но само за няколко дни.

"Последва рецидив, отново шоково състояние и опасност за живота. Това се дължеше най-вероятно на останали тромби във вените на долните крайници", обясни д-р Каменова.

Тубдиспансерът в Русе получи модерен бронхоскоп като дарение

Консултирали се със специалисти от София, като единственото решение било да се постави "кава филтър" - устройство, което спира разпространението на тромбите от долните крайници към сърцето и белия дроб.

"Тази манипулация не беше правена в Русе досега. Трябваше да се организираме бързо. Благодарение на нашия екип успяхме", каза д-р Каменова.

В екипа били инвазивният кардиолог д-р Иво Белколев, съдовият хирург д-р Стоян Генадиев, както и анестезиологът д-р Владин Петров.

Д-р Каменова обясни, че белодробните тромбоемболии са чести случаи.

Пациентката, която днес беше изписана от болницата, каза, че е много благодарна на лекарите, като им обещала да намали и теглото си.