/ iStock/Getty Images
Русенецът Теодор Цветков ще плува 72 часа без прекъсване в езерото в лесопарка "Липник" край дунавския град. Началото на маратона ще бъде поставено на 11 август, съобщиха от кметството в Русе.

Идеята на Теодор Цветков е да покаже безграничната воля на човек и възможностите на неговото тяло във водата. Популяризирането на езерото в лесопарка също е една от целите на плувеца, тъй като след три години то ще бъде домакин на Световното първенство за драконови лодки.

За да осъществи идеята си, на Теодор му са необходими 8000 лева. Основна част от средствата ще използва за подготовка, хранителни добавки и уред за възстановяване.

Община Русе може да отдели 3000 лева, а на свое заседание Общинският съвет прие с пълно единодушие финансовата подкрепа.

От кметството припомнят, че това е поредна инициатива на младия русенец - през миналото лято Цветков завърши на второ място в ултра маратона "Самара Лука" в Русия. Тогава той плува 181 км в река Самара в подкрепа на световната кауза за справяне с глобалното затопляне.
БТА