Японски метод на лечение въвежда Медика Кор
Японски метод на лечение въвежда Медика Кор / netinfo

Японски метод за лечение на тумори в черния дрдб въвежда русенската клиника за инвазивна кардиология „Медика кор”. Той е познат и се прилага в Европа от 30 години, сега навлиза и в България, благодарение на русенската клиника. Този метод ще се прилага основно при пациенти с чревни карциноми, които имат чернодробни метастази, обясни д-р Кристиян Иванов, инвазивен кардиолог, който е един от специалистите, които ще го прилагат в Русе. По думите му, около 50 % от пациентите, които имат такъв карцином имат метастази в черния дроб, които са и пряка причина за смъртта на болния. При чернодробен карцином с метастази 80 на сто от болните не подлежат на операция. Тогава кардиолозите могат да се намесят с новия метод, който намалява метастазите и дава възможност за операция на ациентите. Д-р Иванов отбеляза, че при 80 % от случаите тумора отговаря на лечението. Въпреки че се извършва от инвазивни кардиолози и рентгенолози, самият метод не е толкова инвазивен.

При него на пациента се поставя абокат и болката е колкото от убождане на една игла, обясни специалистът. След това по кръвен път се достига до съд в коремната аорта, а оттам през чернодробната артерия се насочва към черния дроб. По този начин в чернодробната метастаза се влива директно и безопасно за пациента коктейл от вечества 100 пъти повече отколкото при обикновената химиотерапия. По този начин не се увреждат и други органи. Това води до ограничаване на растежа на метастазите, тяхното калциране, а в много от случаи и тяхното свиване. Изписването на пациентите след такава процедура става на следващия ден.

Другата седмица се очаква в Русе да пристигне полският доктор Адам Запазник, който е  референт на метода за Европа. Винаги, когато се въвеждат нови методи, изискването е да има специалист-референт, който да наблюдава процеса, обясни д-р Цецка Петрова инвазивен рентгенолог. Той удостоверява, че определени лекари, на определни места, владеят метода и е безопасно да го прилагат.

Новият начин на лечение не се поема от Здравната каса, но от „Медика Кор” обявиха, че първоначално те ще поемат разходите на пациентите. Водени са разговори и имаме надежда, че той ще бъде одобрен от Касата и тя ще поеме финансирането му, каза управителят на клиниката д-р Кирил Панайотов. По думите му новият метод е 2-3 пъти по евтин от обикновената химиотерапия.