Приемат документи по програмата Старт на кариерата
Приемат документи по програмата Старт на кариерата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До 29 юли т.г. е крайният срок, в който младежи с висше образование, желаещи да започнат работа в публичната администрация, могат да депозират документите си за участие по програма “Старт на кариерата”.

Те се подават лично в бюрата по труда по регистрация, като всеки младеж може да кандидатства едновременно за три работни места, но само за едно работно място при един работодател по програмата.

Документи могат да подават само младежи регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа лица – безработни, заети или учащи /с изключение на учащи в редовна форма на обучение/, които отговарят на условията за кандидатстване, но не са работили по придобитата от висшето образование специалност. По програмата могат да кандидатстват младежи на възраст до 29 години (ненавършени до 29 юли 2013 г., вкл.), които са завършили висше образование и са придобили образователно-квалификационна степен “професионален бакалавър” (“специалист“), “бакалавър”, “магистър” или “доктор” в зависимост от изискванията на работното място.
Както е известно, програмата “Старт на кариерата” дава шанс на млади висшисти да започнат работа и да натрупат трудов стаж и опит по своята специалност. Одобрените младежи ще получават от държавата заплата 400 лева в рамките на 9 месеца. По програмата се поемат и дължимите от работодателя осигуровки, допълнителните възнаграждения по КТ, годишният платен отпуск и болничните. Общо за страната по стартиралата процедура за 2013 г. са заявени 2256 работни места в централните ведомства, областните или общински администрации. Търсят се предимно младежи, завършили право, икономически специалности, компютърни специалисти, филолози, инженери, еколози, медицински специалисти, историци, архитекти, строители и др. В общинските администрации и в областните управи най-много от местата са за икономисти, строителни инженери, архитекти, юристи, специалисти в областта на компютърните системи и технологии.

На територията на област Русе по програмата ще бъдат наети общо 82 млади висшисти. Местата са заявени от териториални поделения на централни ведомства, областната и общинските администрации - според конкретните потребности на всеки работодател.

За всяко работно място, в рамките на утвърдената квота, се насочват за интервю всички лица, които кандидатстват за съответното работно място и отговарят на изискванията. Подборът се осъществява от съответния работодател.

Пълният списък на заявените работни места по процедурата, условията и необходимите документи за кандидатстване могат да се намерят на интернет страниците на МТСП и Агенцията по заетостта на адреси www.mlsp.government.bg и www.az.government.bg, както и във всички бюра по труда.