/ Дарик Русе
Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със своя заместник Валентин Колев се срещнаха с двамата българи от Молдова, които преди 9 дена потеглиха на пешеходен поход по пътя на своите деди, напуснали България през далечната 1829 г.

Деца се забавляваха, учейки за рибите и птиците

По време на срещата двамата участници Александър Романенко и Владимир Мъгла разговаряха на историческа тематика с ръководството на администрацията. В знак на уважение за приноса им в съхраняването на родовата памет Александър Романенко и Владимир Мъгла получиха знака на областния управител.

Спасени ценности от иманяри и нелегален трафик показват в изложба в Русе

Целта на начинанието, което се провежда под надслов "По пътя на дедите ни" е за 12 дни ентусиастите да изминат 515 километра по пътищата на България и Молдова, като маршрутът им преминава през Нова Загора, Стара Загора, паметника на връх Шипка, Габрово, Велико Търново, Дряновския и Преображенския манастир, Бяла, Русе, Тутракан и Силистра, а финалната дестинация е областта Тараклия в Молдова.

Специални гости и разнообразие от събития на тазгодишния Русенски карнавал

За старт на инициативата е избрано село Ботево или постарому Чомлеккьой, защото оттам произхожда рода на Владимир Мъгла, а също и прадедите на повечето жители на бесарабското село Троица от Леовски район в Молдова.