Павлина Доковска с подарък за пианистите от Училището по изкуствата
Павлина Доковска с подарък за пианистите от Училището по изкуствата / снимка:Училище по изкуствата

Голямата българска пианистка проф.Павлина Доковска, ръководител на департамента по пиано на едно от най-елитните училища за музика в САЩ - Mannes College for Music в Ню Йорк, е приела поканата да проведе майсторски клас през месец юни в Русе, съобщи ръководителят на клавирната група в Училището по изкуствата Даниела Кюркчиева. Гостуването на проф.Доковска е във връзка с 55-годишнината на НУИ „Проф.Веселин Стоянов“.

Проф Павлина Доковска е приела поканата изключително развълнувана, защото досега не е правила майсторски клас в родния си град Русе. Майсторският клас ще бъде безплатен и това ще е нейният подарък за талантливите пианисти от училището. Тя се надява,че филмът, който се прави за нея от БНТ, ще е готов до лятото и по време на курса ще може да се състои неговата премиера в Русе. Нейното желание е да има две премиери – в София,където е завършила, и в Русе,където е започнала своето обучение.

Майсторският клас ще завърши с концерт на участниците, а домакините от НУИ се надяват дните, през които проф. Павлина Доковска ще е в Русе, да се превърнат в празник за училището и града. ,,Щастлива съм,че се запознах лично с проф.Доковска на концерта на Йоана Делимаркова и Николай Димитров във българското Генерално консулство в Ню Йорк.Независимо от натоварената си програма, тя отдели време за концерта, а високата и оценка за изпълненията на децата и работата ми като педагог е много ценна“, сподели Даниела Кюркчиева.

А самата Павлина Доковска казва: ,,Човек може да бъде истински свободен и космополит само тогава, когато е привързан към мястото, откъдето е тръгнал...Преподаването ми дава много. В нашата професия е много важен контактът с младите. За мен е привилегия и предизвикателство, това, което съм научила от моите учители - българи и чужденци, да го предам на учениците си.“