П. Стоилов: С желание и организация нещата се случват
П. Стоилов: С желание и организация нещата се случват / netinfo
П. Стоилов: "С желание и организация нещата се случват"
47564
П. Стоилов: "С желание и организация нещата се случват"
  • П. Стоилов: "С желание и организация нещата се случват"

Г-н Стоилов, как града ще стане по-добър за живеене в следващата една година?

Имаме амбициозна програма, в която едно от основните неща, които сме заложили е да променим облика на града. Разбира се това не може да стане толкова бързо, не смятам, че ще има рязка промяна в рамките на една година тъй като всичко е свързано със средства, но съм убеден, че шрез следващата година Русе ще бъде по-чист и по-зелен. Смятам, че това, ковто залагаме като капиталови разходи, независимо от тежкото наследство, ще доведе до благоустрояване на редица райони на града, което при всички случаи ще промени облика на града. Започваме нещо, което не е правено с обновяване на детските площадки, благоустрояване на основните булеварди. През пролетта ще стартираме изграждането на булевард „Тутракан”, ще променим визията на Русе за да може този, който влиза в града да види, че има реди организация и общинската администрация полага необходимите грижи за да може града да изглежда по-красив.

Защо си струва човек да живее и да отглежда децата си в Русе?

Русе е град с традиции, история и архитектура, която не може да се срещне никъде в страната. Смятам, че той наистина е най-красивия град в България и това, че в последните 20 години нещата не са се случвали се дължи на комплекс от фактори. Екипния ринцип, който налагаме в момента ще доведе до една реална и видима промяна във всички апекти и сфери на живота.

Кой друг град в България или чужбина Ви е вдъхновил за промени в Русе? В предизборната кампания често давахте за пример Бургас.

Наистина това, което се случва в Бургас няма как да не е пример за всички кметове, които се стремят да вдигнат стандарта на живот в градовете. Разбира се Русе и Бургас трудно биха могли да са съизмерими. Вярно е обаче, че Бургас е един от градовето, които като организация на работа, като планиране и решаване на основни проблеми в града и ние ще се опитаме да копираме този модел за високи резултати. Това обаче, което не спирам да говоря е, че в Бургас бяха провлечени стотици милиони от европейските фондове .  Затова и ние приоритетно сме заложили привличане на такива пари и реализация на проекти, кото пряко касаят инфраструктурата, и които пряко ще влияят на подобряване на условията на живот. А иначе Русе може да взема за пример и всички онези европейски градове, които са по поречието на реката и в Австрия, и в Германия и в Чехия. Трябва да намалим рзликата в стандартите, които иамт тези градове. Няма да експериментираме. Когато има работещ модел, нормалното е да го вземеш и да работиш по него.

Кои са недостатъците, които трябва най-напред да бъдат отстранени за да стане Русе по-добър за живеене град.

Неведнъж съм заявявал, че проблемите, които е имало предишното ръководство е липсата на екипност. От момента, в който ние сме влезли в Общината неотложните задачи се разпределят и по тях се работи усилено. Виждате, че е възможно бул. „България” да светне за две седмици, възможно е гората покрай ЖП линията на товарната рампа да падне за две седмици, както и други проблеми, които с години са били отлагани,  могат да бъдат решавани, когато се създаде организация, огато се делегират съответните права и се търси отговорност. Смятам, че това е модела.

Чуйте подробното интервю в звуковия файл