/ iStock
Лятна академия за деца "В чудния свят на растенията" се организира от началото на идната седмица в Русенския университет, съобщиха от висшето училище в града. 

Заниманията в академията са безплатни. 

Децата ще се запознаят в рамките на две седмици с интересни и любопитни факти за растенията, ще надникнат в научноизследователските лаборатории на университета, ще засадят растения на открито и ще се научат как да отглеждат декоративни растения.

Ръководител на лятната академия е д-р Петя Ангелова - преподавател по "Ботаника и систематика на растенията", а сътрудници и ментори са студенти от специалността "Растениевъдство".

В ботаническата градина има около 400 растителни вида. В нея могат да се видят както типични дървесни, храстовидни и тревни представители на българската флора, така и чуждоземни видове. Има розариум, плодна градина, а също и редки дървета - хартиено дърво, ликвидамбър, древните представители двуделен гинко билоба и метасеквоя.

Растителните видове са представени с табели с техните имена според международно утвърдена ботаническа номенклатура. На тях е отпечатан и QR код, чрез който през смартфон може да се получи подробна информация за съответния вид.
БТА