Обсъждат мерки за опазване на културното наследство
Обсъждат мерки за опазване на културното наследство / netinfo

Продължават инициативите от международната кръгла маса „Държавност и културно наследство”, на която домакин е Областна администрация Русе. Програмата на форума днес ще продължи с дискусия  за опита, проблемите и перспективите на младежките клубове „Съхрани българското”. Ще бъдат представени възможностите на информационните технологии при опазване и популяризиране на културното наследство.

Събитието е организирано от  Национално движение „Българско наследство” и се осъществява под патронажа на съпругата на президента Зорка Първанова. На двудневния форум присъстват заместник-министъра на културата  Иван Токаджиев, директора на Националния археологически институт Маргарита Ваклинова и ръководството на Национално движение „Българско наследство”.

В рамките на събитието се обсъжда  политиката за опазване на културното наследство, както и  предизвикателства пред местните власти в интегрираното опазване на природното и културно наследството. Участниците ще разгледат европейските политики за опазване на културния пейзаж.