Мърморещ протест със свещи в Русе срещу добива на шистов газ
Мърморещ протест със свещи в Русе срещу добива на шистов газ / Sofia Photo Agency

Русе ще бъде част от националния протест срещу добива на шистов газ в България. От 19 часа, на Централния площад пред Съдебната палата ще се проведе Мърморещ протест със свещи „Да им настръхнат косите”. Той е съгласуван с общината и с органите на реда.

Инициативата в Русе е част от серия протести на създадената на 26 ноември „Гражданска  инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ в България, по метода хидравлично разбиване”. На протестите  не могат да бъдат издигани знамена и символи на политически партии, уточняват организаторите.

В София днес пък ще се проведе шумно шествие под надслов „ШШШ – Шумно Шествие против Шистовия газ”. В него ще се влеят протестиращи от Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Нови Пазар и други градове на страната. В разрез с упоритите твърдения на правителството, че несъгласните са 5, 200, 500... организаторите заявяват, че такова проучване от тяхна страна до сега не е правено. В момента тече подписка в подкрепа на законодателните предложения, която ще бъде внесена от Гражданската инициатива в Народното събрание до няколко седмици. Повече от 1000 човека на ден подписват в пунктовете, които са в София и страната.

„Крайната цел на инициативата е забрана на използването на технологията хидравлично разбиване и промяна на законите ни така, че да бъдат адекватни в контекста на новите нефто- и газодобивни технологии и всички свързани с тях опасности, особено в частта, касаеща проучванията. Контрол над тези технологии за момента не е предвиден в българските закони, а фирмите вече работят. Искаме да покажем, че не сме съгласни да се поставят под сериозна заплаха нашата вода и земя, животът и здравето на българските граждани! Нека излезем от уютната пасивност - сега по-важно от всякога е да бъдем чути!”, се казва още в съобщението на организаторите на протеста.