Модернизират администрацията в Тутракан с европейски пари
Модернизират администрацията в Тутракан с европейски пари / Дарик радио - Силистра

По-добре работеща администрация и по-доволни граждани се опитва да постигне ръководството на община Тутракан чрез проекти по оперативната програма „Административен капацитет".

Засега финансиране от 130 538 лв. получава проектът с наименование „Ефикасност и ефективност - гарантиране на целите в местната администрация на община Тутракан чрез оптимално използване на наличните ресурси. Това съобщи на пресконференция неговият ръководител и секретар на община Тутракан Даниела Гвоздейкова-Кирякова.

Проектът е насочен към вътрешната организация на администрацията и към служителите й. За 18 месеца, от 9 ноември 2012 г. до 9 май 2014 година, с европейските пари предстои да бъдат изпълнени редица дейности в тази посока. Очаква се изготвянето на функционален анализ на сегашната структура да покаже работещите и неработещи дейности, наличието на дублирани длъжности, потребност от осъвременяване на вътрешните правила и други детайли от административната „машина". После ще бъдат набелязани стъпки за изпълнение на препоръките от анализа. Успоредно с нововъведенията ще бъдат обучавани служителите. Предвижда се разработване на инструкции и два наръчника за управление и развитие на администрацията. Планирано е също въвеждане механизми за оценка и индикатори за измерване на ефективността на администрацията. Всяка една дейност ще се възлага с обществена поръчка.

Според Даниела Кирякова голямата цел е обслужването на гражданите да се сведе до модела „едно гише". Тя смята за необосновано сегашното им ходене по етажите и от стая в стая, за да им бъде изпълнена дадена услуга на мига. Има правила и срокове, които трябва да се спазват и от служителите, и от гражданите, напомня секретарят на общината.

Петранка Грънчарова, която след 4 месеца ще се пенсионира, работи в отдел „Гражданска регистрация". Спомня си, че за 24 години администрацията е преминала през няколко етапа на техническо развитие - от пишещите машини, през компютрите с досовска система, до днешните електронни регистри. Тя е щастлива от шанса си да участва в развитието на администрацията и приветства идеята за поредното осъвременяване.

Обнадеждена е и 24-годишната инж. Кремена Йорданова - еколог и специалист в управлението на нежилищната общинска собственост - гори, земи, мери и пасища. Младата общинарка се надява в администрацията да заработи модерна вътрешна електронна мрежа, която действително ще ускори процедурата по издаване на документи и обслужване на гражданите.

Тутраканската община очаква добри новини и за втория си проект по програма „Административен капацитет". Ако получи финансиране, чиновниците ще преминат курсове за обучение, сред които - езикови, софтуерни и обучения за етично поведение и вежливо обслужване на гражданите.