Министър Дянков идва за укрепването на Русенско Лом
Министър Дянков идва за укрепването на Русенско Лом / DarikNews

                   
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще посети Русе. Той ще се срещне с кмета Божидар Йотов във връзка с реализацията на проекта за укрепване на река Русенски Лом. Вчера бе подписано споразумение за заем между България и германската банка „Кредитанщалт фюр Видерауфбау" - Франкфурт на Майн (KfW). Със заема на стойност 34.373 млн. евро ще бъде финансиран проектът „Техническа инфраструктура 2010-2013 година", елемент от който е реализацията на корекция на река Русенски Лом в урбанизираната територия на Русе, включваща участъка от устието на реката до Гредовия мост.

Целта на проекта е  подобряване на икономическата и туристическа инфраструктура срещу свлачища и наводнения. Предвидено е извършване на корекция на река Русенски Лом, разширяване на съществуващата Западна индустриална зона, подсигуряване на брегови откоси срещу увеличаващата се ерозия и превенция срещу свлачища, създаване на съоръжения за защита на речния бряг на град Силистра, брегозащита и укрепване на свлачища при нос Лахна, град Поморие.

Проектът бе одобрен след наводненията през 2005 година, когато в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха обсъждани проектопредложения за изграждане на трайни защитни съоръжения на територията на засегнатите общини. Тогава Община Русе предложи Проект за корекция на река Русенски Лом в урбанизираната част на града и който заедно с още два проекта, бяха включени в общия проект "Техническа инфраструктура 2010-2013".

Сумата, необходима за корекцията на река Русенски Лом, е  близо 20 милиона евро. Реализацията му ще даде възможност за надеждна защита от вредното въздействие на високите води в района на Западна промишлена зона и квартал Новата махала.

Ръководството на Община Русе  проведе няколко работни срещи с представители на  немската банка за развитие KfW, на които бяха уточнени параметрите на проекта за Русе.