Маркират 60-километровата велопътека от Силистра до Тутракан
Маркират 60-километровата велопътека от Силистра до Тутракан / netinfo
Започна маркирането на велосипедно трасе от сухопътната българо-румънска граница при Силистра до Рибарската махала в Тутракан, което е част от европейския маршрут “Евровело 6”. Това съобщи началникът на отдела за международни програми в общината Галина Даскалова.

Обособяването на 60-километровия маршрут е финансирано по програмата на немското правителство в размер на 17 500 евро. По проекта със сигнална жълта линия ще бъде маркиран пътят за движение на велосипеди, който на места върви паралелно с дунавския бряг, а в други участъци е част от републиканската пътна мрежа.

В Силистра трасето ще преминава в района на ОМV бензиностанцията, покрай хотел “Дръстър, по ул. “Капитан Кръстев” и ще достига до граничния контролно-пропускателен пункт. Целият път ще бъде означен както с хоризонтална, така и с вертикална маркировка до началото на месец ноември. С част от средствата ще бъде изработена туристическа карта, в която с информация са поканени да се включат собственици на крайпътни заведения за хранене, отдих, развлечения и обекти с културно-историческа стойност. Ще бъдат закупени 12 велосипеда, ще бъде оборудвана инфоточка по този маршрут, предвидено е и изработване на сайт.

Международният велосипеден маршрут “Евровело 6” започва от извора на Дунав и трябва да достигне до делтата на реката, преминавайки през 10-те дунавски държави. Целта на проекта е формулирана в неговото заглавие ”Развитие на селските райони по протежение на река Дунав чрез създаване на трансграничен велосипеден маршрут”, по който община Силистра е партньор.