/ Община Габрово
Кризисна трапезария на БЧК заработи в Русе, като предоставя храна на повече от 40 бездомни, съобщи директорът на областната червенокръстка организация в крайдунавския град Антоанета Ябанозова.

Заради пандемията социалното заведение, което помага на бездомните повече от 10 години, не работи по стандартния начин. Хората с нелека съдба получават седмични хранителни пакети - хляб и консерви. Има организация и всеки ден идват по списък, за да няма струпване.

Бездомните получават еднократно също топла супа, чай и сандвичи. "За ноември и декември получаваме финансиране от нашето национално ръководство. За януари и февруари идната година ще разчитаме на дарители. Всеки, който има желание, може да помогне. Не е задължително да е с финансови средства. Може и хранителни продукти", каза Ябанозова.

Обществената трапезария във Варна раздаде козунаци и плодови млека

68-годишният Христо Пенчев разчита от седем години на хранителните помощи на БЧК. Той разказва, че спи във вила в лозята, помага на приятел-инвалид. "Много съм доволен от трапезарията, защото през зимата е трудно. Пробвал съм да търся друга работа, но и аз съм инвалид", обяснява Пенчев.

Ябанозова обяснява, че през миналата година организирали кампания за ваксиниране сред бездомните, като деветима души се имунизирали.

Кризисната трапезария ще бъде отворена до края на февруари идната година.

Ябанозова коментира, че по данни на БЧК в Русе има повече от 100 бездомни. Част от тях имат дом, но са скитащи и живеят в тежки условия.
БТА