Изненадваща проверка в дома в Брестовица не откри нарушения
Изненадваща проверка в дома в Брестовица не откри нарушения / Областна администрация Русе

Областният управител Стефко Бурджиев и заместникът му Веско Маринов провериха детския дом в с.Брестовица. Поводът за нея бяха констатации на комисия от Държавната агенция за закрила на детето след извършена проверка в социалното заведение. Тя беше провокирана от зачестилите напоследък случаи на насилие над възпитаници на дома и лош мениджмънт.

По време на изненадващата проверка в дома беше установено, че вече функционира нов котел, който осигурява адекватно отопление на възпитаниците и екипа на социалното заведение. Тече и ремонт в част от стаите. Хигиената в дома е на добро ниво. Осигурено е подходящо спално бельо за настанените в дома. От БЧК – Русе се ангажираха да предоставят памперси, одеала и постелъчен материал. Децата и младежите са в добро здравословно състояние и за тях се полагат адекватни грижи. Временно изпълняващата длъжността директор Наталия Белчева заяви, че понастоящем дома има остра нужда от нова перална машина.

Областният управител Стефко Бурджиев заяви, че ще бъде чест гост на социалното заведение и съвсем скоро ще го посети отново за да се срещне с целия му екип. Идеята е съвместно да бъде обсъден план с цел подобряване условията на живот на децата и младежите, както и на екипа от възпитатели.