Иво Братанов за книгата „Есета за толерантността”
Иво Братанов за книгата „Есета за толерантността” / снимка: Личен архив
Иво Братанов за книгата „Есета за толерантността”
46968
Иво Братанов за книгата „Есета за толерантността”
  • Иво Братанов за книгата „Есета за толерантността”

Една мисъл на Волтер стана катализатор за творческия порив на млади автори от страната. Те трябваше да напишат есе по мисълта: „Не съм съгласен с Вашето мнение, но съм готов да дам живота си за това – да можете да го кажете”.

12 бяха авторите, които се отзоваха на предизвикателството, а техните творби сега са събрани в книгата „Есета за толерантността”. Младите хора всъщност се включиха в конкурса, обявен от сдружение „Съзидание” - Русе, в което членуват лекари, юристи, художници, филолози, общественици, бизнесмени.

Съставител на самия сборник е един от членовете на русенското сдружение филологът Иво Братанов, който е преподавател по български език и литература в гимназия „Христо Ботев”.

За самия конкурс, книгата и порива на младите към писаното слово чуйте повече от интервюто с Иво Братанов в прикачения файл.

"В историята на културата има много примери за издигане на пораженчески тези", коментира пред Дарик Иво Братанов. "Някога се е твърдяло, че печатарската машина ще убие писменото слово. По-късно, през 19 век, се смятало, че фотографията ще убие живописта. Живописта е жива обаче и до днес. В началото на 20 век отново се оказва, че европейската култура е изправена пред поредното предизвикателство. Този път е киното, което считали, че ще убие театъра. Така и в момента книжката няма да бъде изядена от мишката, но може би ще бъде трансформирана. Рано е да заклеймяваме компютрите, които са полезно средство за общуване", счита русенският преподавател.