Хеликоптер транспортира пострадали при пожара в газстанцията
Хеликоптер транспортира пострадали при пожара в газстанцията / DarikNews, архив

Двама от тежко пострадалите при пожара в разградската газстанция са транспортирани с хеликоптер от Русе до София, съобщиха от болницата в крайдунавския град. Пациентите ще бъдат настанени в Националния център за лечение на изгаряния в „Пирогов”.

Двамата мъже са с множество изгаряния след инцидента от понеделник вечер. Единият пострадал е на 38 години и има 70% изгаряния. Другият е на 48-години и е с около 85% поражения по тялото, обясниха медици.

Транспортирането е извършено по разпореждане на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. Това е възможно благодарение на споразумението между Министерство на здравеопазването и Министерство на отбраната за съвместни действия при транспортиране на пациенти в спешни състояния, съобщиха от здравното министерство.

И двамата пострадали са в термичен шок, с високостепенни и обширни изгаряния ІІ Б степен. Лекарските екипи в МБАЛ Русе са извършили пълния обем реанимационни действия и временно са стабилизирали състоянието им.

Междувременно се разбра, че трети пострадал от пожара ще бъде преместен от Разград в русенската болница. По информация на здравното заведение 50-годишният мъж е с изгаряния 10% на ръцете, краката и лицето. Пациентът е обработен и контактен.