Германци, работили в Русе се събраха на среща в Аугсбург
Германци, работили в Русе се събраха на среща в Аугсбург / netinfo

Германци, които са работили в Русе, предимно за Международно Дружество „Елиас Канети”, но също като лектори в Русенския университет  за специалност „Европеистика”, се събраха на предколедна среща в немския град Аугсбург. „Новата Русенска среща”, както я наричат в кореспонденцията си „русенците”, всъщност е втора поред – миналата година „сбирката” се състоя в град Кемниц.

Един от тези германци, работили в Русе е Тимо Кьостер. В писмо до дружеството той пише: „Периодът в Русе ни даде много за живота ни в различни сфери”, пише „Кьостер. Той разкри и част от менюто, което е почти изцяло българско – „ще готвим сармички, ще правим баница и т.н., ще си говорим и за новите предизвикателства пред нас в професионален план.”

Според Тимо, а и по мнението на повечето „русенци” от немски произход проф. Дфн Пенка Ангелова, председател на МД „Елиас Канети”, е „изключително важна фигура не само през времето, прекарано в Русе, но и до ден днешен”. „Мисля, че това писмо и тази среща са много показателни за идентичността, която Русе създава у хората, работили и живели тук, а може би и БРИЕ, и Дружество Канети също имат своя принос за тази русенска идентичност”, казва на свой ред по повод срещата проф.Ангелова.