Девет нови станции работят по р. Дунав
Девет нови станции работят по р. Дунав / dariknews, архив

В българския участък на река Дунав вече работят девет нови автоматични станции, които отчитат температура на водата, скоростта на вятъра, атмосферно налягане, видимост и др. данни. Информацията се визуализира на електронни табла в Ново село, Видин, Лом, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра.

Това отчетоха от АППД по време на представяне на проекта „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав“.В процес на изработване и доставка са 160 плаващи светещи буйове, 980 несветещи брегови знаци и 20  светещи брегови фарове, съобщи изпълнителният директор Павлин Цонев.

Стана ясно още, че ще се внедри система за мониторинг на плаващите светещи буйове и брегови светещи фарове, което ще доведе до модернизиране на системата за навигация в българския участък от реката. Доставката на хидрографен кораб по проекта ще подобри качеството на проучвателните работи в съответствие с модерните технологии. Изграждането на опорна GPS геодезична мрежа по българския бряг ще подобри точността на измерванията.

Ще се осъществи изграждане на нови 198 точки с подземен център в близост до българския бряг на река Дунав, намиране и почистване на 69 съществуващи геодезически точки в близост до реката, намиране на 32 точки от държавната геодезична мрежа /ДГМ/ на територията на Северна България и др. дейности.

Проектът „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав“ e финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. и ще приключи на 31 май 2015 г.