Дело за детеубийство започва отново
Дело за детеубийство започва отново / Дарик Русе, архив

Апелативният съд във Велико Търново отмени присъдата на 38-годишния Пламен Петров, който на връх Великден миналата година преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена. Магистратите връщат делото за ново разглеждане в Русенския окръжен съд. Причината е процесуално нарушение по Наказателния процес, става ясно от решението на ВТАС.

В началото на тази година Пламен Петров беше признат за виновен в умишлено убийство на първородната му дъщеря. Окръжният съд в Русе го осъди на 16 години затвор при първоначален строг режим.

Прокуратура протестира решението и поиска доживотен затвор без замяна за русенеца. Според държавното обвинение Пламен е проявил истински садизъм спрямо детето си, като няколко часа го е бил и мъчил във фаталния 20 април 2014 г. Момиченцето било наказвано да стои на колене върху черупки от орехи и пращано в ъгъла с вдигнати ръце. Първокласничката Пламена издъхнала след зверски побой, а бащата я пребил, защото не можела да чете добре, стана ясно в хода на делото. Според медицинската експертиза детето е удряно с точилка, метла и е ритано. По време на престъплението в семейното жилище е била и втората дъщеря на Пламен - 4-годишната Десислава, за която вече се грижи приемно семейство. Защитата пледираха, че обвиняемият е психично болен. Според прокуратурата мъжът е вменяем.