Да продължим да пишем Слоховидецът на Канети!
Да продължим да пишем Слоховидецът на Канети! / Дарик Русе, Искра Георгиева

Международно дружество „Елиас Канети“ представи новия си проект „Да продължим да пишем „Слуховидеца“ на Елиас Канети“, който се реализира във връзка със 110-тата годишнина от рождението на нобелиста. По проекта е създаден българо-немски сайт, който стартира днес. Целта на проекта  от една страна е да допринесе за популяризиране на творчеството на писателя, роден в Русе.От друга страна представителите на дружеството искат да мотивират не само ученици и студенти, но и всички креативни хора за литературно писане.

„Слуховидецът“ е превод на рядка немска дума, която Елиас Канети използва, за да назове един особен характер. Тя също се превръща в название на сбирка от 50 характера, всеки от които е дълъг около една страница и толкова учудва читателя по един или друг начин, че дори го кара той самият да започне да измисля подобни характери. Работното заглавие на сбирката е „Новият Теофраст“, с препратка към произведението „Характери“ на Теофраст, от 319 г. пр. н. е. Канети я посвещава на втората си съпруга и на дъщеря си Йохана. Председателят на дружеството Пенка Ангелова съобщи, че Йохана Канети лично е дала подкрепата си за реализирането на проекта.

На страницата  http://eliascanettiprojekt.org/ всеки може да се докосне до творчеството на Елиас Канети, да получи вдъхновяващи импулси за писане, ще има възможност да изяви себе си, да напише собствени нови характери и да комуникира с други креативни хора. Може да измисли и само названия на характери и да предложи на други те да напишат текстове към тях. Има възможност за използване и на други медии, например картинки и снимки. Първият разказ вече е факт-той е на преподавателя по испански език Красимир Манджуков и се казва „Самогрупецът“.

Авторите на проекта плануват той да работи една година, след което най-добрите разкази-характери ще бъдат събрани и издадени в книга. Ще се проведат и няколко работилници по креативно писане в различни градове, а проектът ще бъде представен и в Германия и Австрия.