800 хил. щастливи бройлера ще се отглеждат в региона
800 хил. щастливи бройлера ще се отглеждат в региона / Дарик Русе, Искра Георгиева

Много инвестиционни предложения за развитие в животновъдството са постъпили в регионалната еко инспекция през 2011-та година, отчете директорът й Лилия Атанасова. Те са свързани най-вече с развитието на животновъдството, и по-конкретно с отглеждането на бройлери. Предвижда се закупуването на близо 800 000 птици, по-голямата част от които ще се отглеждат в разградско, но подобни ферми ще има също в Щръклево и Сандрово. Повишен е интересът и към създаването на трайни насаждения, както и към закупуването на нова земеделска техника.

Интерес има отново и към създаването на фото- и ветро-електрически централи. Очаква се такива да заработят в Сваленик, Две могили, Баниска, Обретеник, както и в Русе, в Източна промишлена зона. В района на ТЕЦ-а, върху покривите на стари производствени сгради ще бъдат монтирани фотоволтаици, каза още Атанасова.

През 2011 г. са внесени в РИОСВ-Русе и процедирани инвестиционни предложения, свързани с използването на иновативни техники и технологии:

- мобилна инсталация за вакуум пиролизна преработка на земеделски отпадъци, ситуирана в  с. Кайнарджа. Процедурата не е финализирана, т.к. възложителят не е депозирал изисканата информация;

- Инсталация за обезвреждане на излезли от употреба автомобилни гуми с капацитет 5 тона/дневно, разположена в Източна промишлена зона на гр. Русе. Като резултат от вакуумната нискотемпературна пиролиза (350°-550° С) се получават пиролизен газ, леко котелно гориво и сажди. Предложението все още не е реализирано, но е приключила процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС.

- производство на енергия чрез изграждане на понтонно съоръжение с гребни колела и използване на енергията на течащите води на  р. Дунав. През годината са отправени две запитвания от различни възложители със сходен предмет. И за двете е посочено, че е необходимо да се проведе процедура по преценяване  на необходимостта от ОВОС. До настоящия момент обаче не са представени  исканите документации.