Тройно повече гласове за Айхан Хашимов в Лозница в сравнение с кандидата на ГЕРБ
Тройно повече гласове за Айхан Хашимов в Лозница в сравнение с кандидата на ГЕРБ / Радка Минчева

За трети мандат жителите на община Лозница са подкрепили кмета Айхан Хашимов, гласовете за него са 3513 или 67,36% от далите своя вот - съобщи председателят на ОИК-Лозница Румяна Костадинова. Над три пъти по-малка е подкрепата за втория при окончателните резултати - Нурие Црънгалова от ГЕРБ - 18,13%.

Общинският съвет Лозница ще е сред най-пъстрите в област Разград - стана ясно още след обявяването на окончателните резултати от вота там.

Партиите в местния парламент ще са пет, но мнозинството на ДПС е почти от две трети - съветниците от тази партия са 11. Трима съветници има ГЕРБ, по един БСП, РЗС и „Обединени земеделци". Последните две политически сили имат представителство в област Разград единствено в Лозница.

Само в две села в Лознишко ще има балотаж, в Чудомир следващата неделя ще избират между кандидати на ДПС и ГЕРБ, а в Каменар - между независим и ДПС. В останалите населени места на първи тур са победили кандидатите на ДПС, единственото изключение е Гороцвет, където победител е досегашният кмет Иван Димитров. Неговият първи мандат бе от името на ГЕРБ, той бе един от двамата селски кметове на партията на Бойко Борисов в Разградско, сега обаче е участвал във вота като представител на Партията на зелените.