Със състезания по бадминтон и шахмат започват Ученическите игри
Със състезания по бадминтон и шахмат започват Ученическите игри / netinfo
Със състезания по бадминтон и шахмат започва общинският кръг от Ученически игри 2017 г. – съобщи директорът на Ученическа спортна школа „Руси Бухтев“ Цветан Танев.
Двата турнира се откриват в 9,00 ч. на 10 февруари, петък, в спортна зала „Лудогорец“. Техническите конференции в състезанията по бадминтон и шахмат са половин час преди старта на турнирите.
Седмица по-късно – на 17 февруари – е общинското състезание по тенис на маса, то ще се проведе в залата на ОУ“Никола Икономов“. На 15-17 февруари е турнирът по волейбол, а на 23-25 февруари в зала „Лудогорец“ - по баскетбол. Футболната надпревара за ученици е между 17 и 19 март, а състезанието по лека атлетика – на 24 март.
Танев припомни, че Ученическите игри се провеждат по правила, утвърдени от министрите на образованието и спорта. Организатор за Община Разград на тези най-масови ученически надпревари е ЦПЛР-УСШ,,Руси Бухтев”. Учениците са разделени в три възрастови групи: 5-7клас, 8-10клас и 11-12клас. Наредбата дава право на участие на всички училища на територията на Община Разград с изключение на Спортното училище.
Танев коментира и две от недобре обмислените правила в Наредбата, изготвена от Българската асоциация Спорт за учащи. Според нея категорично е забранено в Ученическите игри да участват ученици от 4 клас. Според Танев това лишава от участие много млади таланти, както и не дава възможност на треньорите да обиграват и подновяват съставите на отборите си. Втората недомислица според Танев е, че за разлика от спортовете баскетбол, волейбол, хандбал и футбол във възрастова група 11-12 клас, победителите в общинските кръгове в  останалите четири спорта: лека атлетика, шахмат, тенис на маса и бадминтон не продължават да се състезават в следващите етапи на игрите.