Бранимир Мичев
Бранимир Мичев / netinfo
Първото дело с подсъдим д-р Бранимир Мичев завърши с условна присъда за хирурга. Последна инстанция – Върховен касационен съд – днес е оставила в сила решението на Апелативен съд-Варна, което пък бе същото като на първа инстанция – Окръжен съд-Разград.
Делото касае случай от 2013 г. и не е свързано с професията на Мичев. Той и 21-годишната Емел Юмерова от Цар Калоян бяха обвинени в изтеглянето на 600 лева от две чужди банкови карти, обвинението срещу жената бе само за една от транзакциите. Собственици на картите са 66-годишния Ахмед Мехмед и бившата му съпруга Севинч. В дома на Мехмед д-р Мичев и Емел Юмерова често гостували. Според обвинителния акт дебитните карти били взети от апартамента с пин-кодовете до тях, парите са изтеглени през декември 2013 г. По-късно, когато започнало разследването, д-р Мичев възстановил парите. По време на процеса медикът твърдеше, че изтеглил парите като услуга на една от свидетелките в процеса – Емине Сабриева от село Манастирско.
През 2015 г. Окръжен съд-Разград постанови хирургът да получи наказание от 6 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години, както и глоба от 600 лева, съучастничката му Емел Юмерова пък бе осъдена на 5 месеца условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 400 лева. Апелативният съд потвърди това решение, но Върховният касационен го отмени и върна отново на втора инстанция, като аргументът бе, че не може да се направи несъмнен извод, че Юмерова е съпричастна към престъплението. И в това си становище обаче апелативните съдии постановиха осъдителни присъди и за двамата подсъдими, а днес ВКС остави в сила това решение, с което то влиза в сила.
Това е първото приключило на всички инстанции дело срещу д-р Мичев. Във второто по хронология той отново бе съден със съучастник – охранителят и бивш съдебен заседател Борис Пенев от Кубрат. Обвинението срещу Мичев бе за измама и за подбуждане на вещо лице да даде невярно заключение по медицинска експертиза. Срещу Пeнев обвинението също бе за измама, той се представял за длъжностно лице – съдебен заседател в период, в който вече не е бил такъв. Измаменият е баща на мъж от Цар Калоян, който бил осъден, но трябвало влизането в сила на присъдата му да бъде отложено. Преди 2 месеца това дело завърши на първа инстанция – Районен съд-Разград, чийто състав постанови две ефективни присъди - 4 години и 6 месеца, а за лекаря е 3 години и 6 месеца. Решението не е влязло в сила.
Третото дело срещу д-р Мичев е за обсебване чрез противозаконно присвояване на лекарства на стойност 3203,40 лева, собственост на разградската болница и за измама с цел да набави за себе си имотна облага  в размер общо на 5327 лева чрез възбуждане и поддържане на заблуждение у петима свои пациенти или близки на пациенти. И двете престъпления са извършени през 2014 г. Това дело започна в Районен съд-Разград през март, но ще започне отначало, тъй като малко преди приключването му почина един от съдебните заседатели.