затвор
затвор / Thinkstock/Getty Images
Йордан Панчев от вчера изтърпява присъдата си във Варненския затвор – съобщи окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.
Ефективното наказание е по делото за убийството преди близо 21 години на 45-годишния Добрин Добрев, общо шестима бяха подсъдими по него, всички получиха ефективни присъди като съизвършители на престъплението, само срещу Панчев обвинението бе за подбудителство и помагачество.
Присъдата влезе в сила преди близо месец, междувременно разградският бизнесмен се сдоби с варненско жителство, подаде молба до Варненска окръжна прокуратура за отлагане на изпълнението на присъдата, но тя не бе удовлетворена от съда и на 12 юни сутринта е задържан за изпълнение на наказанието от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване.
Припомняме, че през декември 1996 г. Ерхан Еюб, Марин Маринов, Стефан Иванов, Данаил Христов и Белин Матев пребили до смърт Добрев, повод за побоя бил шамар, ударен от мъжа на сестрата на Йордан Панчев, с която той живеел. Обвинението срещу Панчев бе за подбудителство и помагачество, той откарал петимата до жилищния блок, където бил Добрев.
Процесът за убийството, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, стартира в Окръжен съд-Разград едва на 10-тата година след престъплението, след което няколко пъти се променя съдебния състав, а единият от подсъдимите – Данаил Христов – се укри от правосъдието и бе съден задочно, открит бе едва през 2014 г. През същата година първата инстанция постанови наказание по 6 години затвор за шестимата подсъдими. Решението бе потвърдено от Апелативен съд-Варна, но върнато от Върховен касационен съд, след което апелативните съдии се произнесоха отново като смекчиха обвинението срещу Панчев на умишлено убийство и намалиха присъдата му от 6 на 5 години.
След поредно обжалване от шестимата подсъдими се стигна до окончателната присъда, с която още и в различна степен се намаляват наказанията на всички. Най-много ще лежи в затвора Данаил Христов – 5 години и 6 месеца, сред причините е, че се е укривал от правосъдието. Наказанието за Стефан Иванов е 5 години, за Белин Матев, Марин Маринов и Ерхан Еюб – 4 години, а за Йордан Панчев – 3 години и 6 месеца. Панчев последен от шестимата влезе в затвора.
Той има и още една присъда за по-скорошно престъпление – за нанасяне на средни телесни повреди на двама мъже през 2014 г., той заподозрял единия, че краде метал от негов имот, а другият – че го изкупува в пункта си за вторични суровини. Наказанието по това дело е условно – 3 години със срок на отлагане 5 години.