/ netinfo
Най-добрият млад барман в Северна България учи в Професионалната гимназия по икономика „Робер Шуман” в Разград. Това стана ясно след провеждането на регионалния кръг на състезанието „Най-добър в професията готвач, сервитьор, барман и хлебар-сладкар” в русенския хотел „Дунав Плаза” на 30 и 31 март.
 

Най-добрият млад барман в Северна България учи в Разград
ПГИ


Ученикът от 11”д” клас в разградското училище Ертан Хълми е спечелил безапелационно първото място в категорията „Най-добър млад готвач” – съобщи неговата преподавателка Соня Стоянова. Той е мерил умения с връстници от областите: Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово и Плевен.

Организатор на състезанието е Министерство на образованието и науката в партньорство с Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България. Уменията на състезателите са оценявани от топ професионалисти в бранша.

Журито по барманство е било председателствано от трикратния световен шампион по барманство Васил Колев. Надпреварата е преминала в три рунда. В първия – тестов изпит – Ертан е получил максималния брой точки. Във втория рунд за 7 минути той приготвил 5 дози безалкохолен коктейл „Хармония“ по своя творческа рецепта: смачкани зърна от бяло ароматно грозде сироп „Синьо кюрасо”, сироп „Пешънфрут”,сироп „Босилек”; фреш от грейпфрути с доливане с газирана вода, ефектна украса от цветчета от портокалови, лимонови кори и червено цвекло и пресни дафинови листа, прикрепени към шушулка ванилия.
 

Най-добрият млад барман в Северна България учи в Разград
ПГИ


Заслужени били овациите на публиката и одобрението на престижното жури за демонстрираните самоувереност, сръчност, атрактивност, рутина и майсторство в манипулациите – разказа Стоянова.

В третия рунд всеки участник е трябвало да разлее в предоставени от журито по две чаши от по три вида напитки - ликьор,сироп, вода, без да използва мерки. Ертан е бил единственият от всички, който в три от чашите си налял точните мерки. Останалите три били с малки отклонения. 
 

Най-добрият млад барман в Северна България учи в Разград
ПГИ


Победата на Ертан в едно от трите регионални състезания в страната му дава право да участва в XI Национална панорама на професионалното образование, която ще се състои в края на месец април във Варна.

„Безрезервните помощ, подкрепа и предоставените условия за тренировки от ръководството на ПГИ“Робер Шуман“ са решаващо условие за успеха ни. Гимназията ни се гордее за пореден път с постиженията на своите възпитаници=” – коментира още Соня Стоянова.