Бранимир Мичев
Бранимир Мичев / netinfo
Апелативен съд-Варна потвърди днес мярката за неотклонение „парична гаранция в размер на 4000 лева” за разградския хирург д-р Бранимир Мичев - съобщиха за Дарик-Разград от Апелативна прокуратура-Варна.
Припомняме, че преди 2 седмици Окръжна прокуратура-Разград поиска постоянно задържане под стража за медика, малко след като му бе повдигнато пето обвинение за извършване на престъпление. Окръжен съд-Разград обаче прецени, че няма реална опасност д-р Мичев да се укрие или да извърши друго престъпление и постанови мярка за задържане „парична гаранция в размер на 4000 лева”. Прокуратурата протестира пред втора инстанция, първоначално заседанието в Апелативния съд във Варна бе насрочено за миналия вторник, но по искане на Мичев и защитата му бе отложено и гледано днес. Решението е окончателно, освен ако не се появят нови обстоятелства и обвиняемият не поиска промяна на мярката.
Обвинението, за което е постановена мярката, е за придобиване и държане с цел разпространение без надлежно разрешение на публично място на високорискови наркотични вещества – морфин и оксикодон, на обща стойност 13 803 лева. Престъплението е извършено като продължавано деяние в периода от 7 януари 2016 до 8 март 2017 Обвиняемият използвал личните данни на свои пациенти. На тяхно име и без тяхно знание д-р Мичев попълвал жълти рецепти и бланки, които подписвал лично. С тях изписвал наркотичните лекарствени препарати.
След това отивал в аптеката и купувал лекарствата, като отново се подписвал при получаването им. За 1 година и 3 месеца той успял да придобие 10 670 ампули морфин, 2 опаковки морфин по 50 таблетки, 3 опаковки оксикодон по 50 таблетки.
Мичев вече има една влязла в сила присъда – за теглене на пари от чужда дебитна карта – и три висящи дела. Едното е за измама и подбуждане на вещо лице да даде невярно заключение, където процесът е на втора инстанция и е прекратен по отношение на втория подсъдим – Борис Пенев, тъй като той почина, второто е за обсебване чрез противозаконно присвояване на лекарства, собственост на разградската болница, и измама с цел набавяне на имотна облага, третото – което не е придобило публичност, е същото като второто, но лекарствата са собственост на болница във Варна, където до преди месец, преди да бъде дисциплинарно уволнен, е работел д-р Мичев.