Гъби по космическа технология ще произвеждат в бившата Жандармерия
Гъби по космическа технология ще произвеждат в бившата Жандармерия / netinfo
Гъби по космическа технология ще произвеждат в бившата Жандармерия
83693
Гъби по космическа технология ще произвеждат в бившата Жандармерия
  • Гъби по космическа технология ще произвеждат в бившата Жандармерия

Гъбите, които ще се произвеждат в бившата Жандармерийска част в Разград, ще се продават на европейския пазар в три разновидности: свежи, мариновани и сублимирани. Това обявиха на пресконференция днес трима от съдружниците във фирмата-инвеститор „Био-агро ресурс плюс“ООД-Варна. Сублимирането е технология, по която се приготвят космическите храни – дълбоко шоково замразяване, а след това вакуумно изсушаване.

Още една аналогия с космическата тема възникна при представянето на проекта – двете основни сгради, в които ще се извършва производството, са с форма, наподобяваща летящи чинии – каза единият управител на фирмата Младен Станев. Другият управител е руската гражданка, която живее във Варна, Лидия Румянцева. Двамата са съдружници в дружеството заедно с: разградчанинът Мартин Нешев, руските граждани: Сергей Дроздовски, който притежава над една четвърт от уставния капитал; Юрий Сибил, Константин Дроздовски, Надежда Татаринова, украинците: Вячестав Григоренко и Костянтин Марченко. Дружеството е създадено специално за реализацията на проекта миналото лято, уставният капитал е 100 лева, Румянцева, Станев и Нешев обаче обясниха, че са притежават интелектуалната собственост – технологиите и патентите за този вид производство на гъба кладница, тяхната стойност е 159 милиона долара и срещу тези активи в чуждестранна финансова институция могат безпрепятствено да бъдат отпускани необходимите 55 милиона евро за реализацията на проекта в Разград.

Гъби по космическа технология ще произвеждат в бившата Жандармерия
netinfo

Проектът в Разград е пилотен, при успешна реализация в страната ще бъдат изградени още 3 подобни комплекса. Регионът е избран заради наличието на работна ръка и на специалисти – микробиолози и еколози от Филиала на РУ“Ангел Кънчев“, положителното отношение на местната управа, наличието и на подходящ терен и суровина. Гъбите ще се развиват върху пшенична слама, която ще се изкупува от местните земеделци, годишно ще са нужни 20 000 тона, след употреба сламата ще се използва за фураж и на практика производството ще е безотпадъчно. Новата технология гарантира чист въздух, гъбите са безспорови и нямат обичайната миризма, ще се отглеждат в стерилна среда при 60-80% влажност на въздуха.

Очаква в комплекса да бъдат открити 500 работни места, а със съпътстващите дейности от външни фирми – и повече. 80% от работниците ще са нискоквалифицирани, с основно образование. Годишното производство ще е 8-10 000 тона годишно с реализация на европейския пазар. Кладницата не е много позната на българския пазар, но като се разберат ползите й за човешкото здраве, вероятно потреблението ще се увеличи – каза Румянцева. Станев допълни, че по качества кладницата превъзхожда японската гъба шийтаке, която подпомага лечението на множество заболявания – сърдечно-съдови, високо кръвно, предотвратява нарастване на тумори и други.

Гъби по космическа технология ще произвеждат в бившата Жандармерия
netinfo

Очаква се първата копка на новия обект да е около Гергьовден, а производство ще започне да излиза на пазара една година след издаване на всички необходими разрешителни. Освен от община Разград инвеститорът среща разбиране от Българската агенция за инвестиции, очаква се варненската фирма да бъде обявена за инвеститор клас „А“, което води до някои преференции при издаването на разрешителни. На по-късен етап регистрацията на  дружеството ще бъде прехвърлено в Разград и данъците ще се плащат тук.

Почти всички сгради от бившата Жандармерийска част ще се запазят, единствено гаражите и още няколко малки постройки ще бъдат съборени. Предвижда се още на по-късен етап да бъде изграден и учебен център за прилагане на новата екологична технология.

Кметът д-р Валентин Василев обяви, че инвеститорът получава съдействие от местната управа, към 143 807 кв.м. на поделението, ще бъдат предоставени и още 25 дка за изграждане на паркинг пред комплекса.

Гъби по космическа технология ще произвеждат в бившата Жандармерия
netinfo