съд
съд / Sofia Photo Agency, архив
Ответници по дело на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу семейство дадоха сравнителен материал от почерците си в съдебна зала.

Искът срещу 27-годишната Назмие Басри и 31-годишния Кадрин Исуфов от Ясеновец е за 233 500 лева, той се основава на влязла в сила присъда за данъчно престъпление срещу жената в семейството, делото срещу нея е от типа „алоджийски“, при които за данъчни престъпления се съдят жени, получавали пари от мъже от чужбина с обещания за женитби или жалби за тежко социално положение.  

Според съдебното решение между 2008 и 2012 г. Назмие Басри не е декларирала 224 138,45 лв. доходи и не е платила данъци в размер на 28 734,23 лв., освен това 5 години неправомерно е получавала детски надбавки. Присъдата на Окръжен съд-Разград е 1 година лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години. Това е едно от т.нар. алоджийски дела.

На заседанието днес вещото лице по графологическата експертиза поиска сравнителният материал от почерците на двамата да бъде даден в съдебна зала. Басри и Исуфов писаха под диктовката на експерта по десетина думички, подписаха се по няколко пъти. Вещото лице обясни, че това му е необходимо за изготвянето на експертизата.

Съдът прие да бъде дадена допълнителна задача на друго от вещите лица, изготвило съдебно-икономическата експертиза. Според адвоката на ответниците становището е изготвено на база повтарящи се бланки от суми, получени от чужденци. Защитата счита, че получената сума не е над 200 000 лв., а 71 106,75 лв.

И двете експертизи трябва да са готови за следващото заседание по процеса, то ще е на 3 май.