/ Радка Минчева
Подготвя се технологичен проект за ремонт на 9 км. от пътя Кубрат-Тутракан в участъка между селата Топчии и Каменово, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ в навечерието на втория протест на жителите на Кубрат за необходимостта от ремонт на пътищата в общината.

От АПИ обаче не уточняват кога ще е готов проектът, нито пък кога ще стартира реализацията му. От пътната агенция признават, че и друго шосе в община Кубрат е в недобро състояние – Русе – Кубрат, след кръпките през април обаче не става ясно кога ще се извърши по-сериозна рехабилитация.

Припомняме, че преди месец и половина жителите на Кубрат затвориха два от изходите на града – към Русе и Разград с настояване да започнат ремонти на пътищата в региона.

Ремонти не последваха, но още същия ден от АПИ разпространиха информация, че пари за тези участъци няма, обаче се ремонтирали други отсечки от тези пътища. Признаха, че няма пари, но обещаха, като се въведе тол-системата средствата да се увеличат.

Вторият протест на кубратчани е насрочен за неделя, 17 юни, от 10:00 часа, той ще е само на изхода за Разград, като пътят ще се блокира. Прессъобщенията, в които се споменава Кубрат, вероятно никак не стоплят жителите на общината и пътуващите в този район, но поне показват, че протестите са чути, дали и кога въз основа на тях ще бъдат предприети действия – предстои да видим.

Ето целият текст на днешното прессъобщение от АПИ:

„Подготвя се технологичен проект за ремонта на 9 км от път II-49 на територията на община Кубрат

Над 20 млн. лв. се инвестират в момента в основния ремонт на второкласния път Търговище - Разград - Кубрат - Тутракан

В момента се изработва технологичен проект за ремонта на 9 км от път II-49 Кубрат - Тутракан, в участъка между селата Топчии и Каменово. Това е част от подготвителните дейности, които е необходимо да се предприемат преди започването на строителните работи на отсечката. В проекта ще бъдат посочени видът и количеството на предстоящите ремонтни дейности.

Със средства от ОП „Региони в растеж“ се рехабилитират общо 31 км от второкласния път II-49 Търговище - Разград - Кубрат - Тутракан, който свързва областите Търговище, Разград и Силистра.

Инвестицията е за над 20 млн. лв. През м. г. стартира рехабилитацията на 21 км в участъка Търговище - Разград и на още 10 км между Кубрат и Тутракан. Строителните работи в отсечката Кубрат – Тутракан, на територията на област Силистра, завършиха. Работата на другия участък в област Разград напредва. В момента се полага последният пласт асфалт.

АПИ разглежда и търси варианти за ремонт на път II-23 Русе - Кубрат, който е в недобро състояние. През април чрез програмата за текущ ремонт са отстранени най-големите неравности, за да се повиши безопасността на движение.

За рехабилитацията на 46 км от второкласния път, които са на територията на областите Русе и Разград, има готов проект. В Разградска област участъкът започва от границата с област Русе, преминава през село Беловец и завършва при кръстовището с път II-49 в град Кубрат.“