Запорираха акциите на Ботев, Христолов може да ги загуби
Запорираха акциите на Ботев, Христолов може да ги загуби / ibox.bg

90% от акциите на ПФК "Ботев" -  Пловдив, собственост на Димитър Христолов, са запорирани днес от частен съдебен изпълнител, научи екипът на спортно шоу Гонг. Съдебният изпълнител Тодор Луков е наложил и още една обезпечителна мярка – запор на 905 895 лева вземания на президента Димитър Христолов от футболния клуб.

Двата обезпечителни запора са наложени по искане на Компакт меридиан ЕООД, дъщерно дружество на "Нова медийна компания" на Ирена Кръстева, заяви пред Гонг адвокатът на взискателя Петър Стойчев. Той отказа повече коментар.

Според информация от Търговския регистър, със запорите се гарантира връщането в двоен размер на платеното от Ирена Кръстева капаро от 200 хил. лева, съгласно договора за покупка на Ботев от 16 октомври, както и възстановяване на 319 286 лева финансова помощ изплатена на футболния клуб от нереализирания купувач. Запорираните акции са 86 995, всяка с цена 10 лева.

 Обезпечителните мерки означават, че Димитър Христолов няма да може да продаде клуба, дори да иска това. Акциите обаче остават негова собственост до произнасяне на съда по изпълнителното дело, което взискателката Ирена Кръстева трябва да заведе в едномесечен срок. В случай, че съдът се произнесе в нейна полза и тя извади изпълнителен лист за претендираните общо 719 286 лева, запорираните акции на Ботев могат да бъдат обявени на публична продан или да бъдат възложени директно на фирмата на Кръстева по изрично нейно искане и след съдебно решение, обясниха пред Гонг съдебни изпълнители с дългогодишен стаж.