Започва мащабна работа по възстановяване на Източната порта
Започва мащабна работа по възстановяване на Източната порта / netinfo
Шестчленен екип от Центъра за реставрация на художествени ценности пристига днес в Пловдив, за да започне пълно фотограматрично и геодезно заснемане на археологическите разкопки до Източната порта на древния град.

Успоредно с това специалистите ще изработят и каталог на археологичните забележителности там.

Вече е готов и идейният проект за съхраняването на “Източната порта”, 18 000 лева за който осигури община Пловдив.

Екипът на Центъра за реставрация ще започне същинската утре на 16 юли и ще работи до средата на септември.

По отношение на реализацията вероятно ще бъде малко по-трудно, тъй като това са доста средства. Това заяви за Дарик радио Аглика Икономова от Центъра за консервация и реставрация на художествени ценности. По думите й вероятно ще се търси подходяща програма за кандидатстване или ще се намерят комбинирани форми , в които участие да вземат държавата, общината и други програми. Икономова беше категорична, че само такъв е начинът за финансиране на големи обекти, какъвто е Източната порта.

Много би ми се искало до края на моя мандат да завърши реставрирането на Източната порта, защото това е един от приоритетите ми. Това зави кметът на район Централен – Райна Петрова за Дарик радио. Тя обясни, че средствата, необходими за реализирането на идейния проект, биха могли да бъдат осигурени и от общината, но най – вероятно финансирането ще се осигури от Европейски фонд. По думите й, избирането на фирма изпълнител чрез конкурс е последната стъпка по работата за Източна порта.

Занемарени от 30 години археологически разкопки в центъра на Пловдив бяха почиствани от бурени и боклуци в продължения на няколко месеца. Първата акцията се проведе на 25 март съвместно с администрацията на район “Централен”, общинска фирма „Чистота”, „Паркове и градини”, Археологическия музей и общински институт „Старинен Пловдив”.

Идеята е да се възстанови античният вид на улицата , която според археолозите датира от II – IV век.

Дарик радио е медиен партньор в проекта за почистване и реставрация на “Източната порта”.