Васил Божков и Николай Гигов от двете страни на пловдивския боклук
Васил Божков и Николай Гигов от двете страни на пловдивския боклук / netinfo
Васил Божков е поискал „Еко Глобал” да чисти Пловдив, след като преди около 20 дни е придобил 92% от акциите на фирмата. Това заяви кметът Славчо Атанасов като първо отрече, а после призна, че  е имал лична среща със собственика на Нове холдинг. Ситуацията е много заплетена, тъй като в момента „Чистота” има действащ 3-годишен договор за почистването на града, а контролираната от Николай Гигов фирма-подизпълнител „КМД” – договор с общинската фирма за същия период.

На общинските юристи е възложено да преценят как общината да реагира в новата ситуация. Договорите и с „Чистота”, и прекратеният с „Еко Глобал”, са така подписани, че общината със сигурност ще бъде осъдена за прекратяването им, каза Атанасов. Той припомни, че „Еко Глобал” има 3 заведени иска срещу общината на обща стойност 54 млн.лв.

Кметът призна, че е притеснен, защото не може да обяви нова обществена поръчка за почистването на Пловдив, а шансовете Васил Божков и Николай Гигов да се разберат помежду си не са големи. Ако изхвърля този казан с нечистотии около почистването на Пловдив, със сигурност общината ще бъде осъдена или от "Еко Глобал", или от "Чистота" и КМД като неин подизпълнител, каза Атанасов. Той подчерта, че ако получи възможност да организира нова процедура за чистенето на града, няма да допусне то да бъде възложена на една единствена фирма.

Какви са възможностите на общината да излезе от патовата ситуация и как кметът първо отрече да се е срещал с Васил Божков, а после призна, че такава среща е имало в ресторант в Стария град - чуйте в прикачения звуков файл