Уникален център за деца с аутизъм отваря врати в Пловдив
Уникален център за деца с аутизъм отваря врати в Пловдив / vesti.bg
Десислава Енева
83087
Десислава Енева
  • Десислава Енева

Център за деца с аутизъм ще бъде открит в Пловдив днес . Той ще бъде подициониран на третия етаж в сградата на ДКЦ VI на улица „Любен Каралелов“ №5.

Идеята на центъра е да се подобри качеството на живот на децата с аутизъм и именно затова той ще носи името „И НИЕ МОЖЕМ / WE CAN TOO“.

„Центърът е уникален заради това, че в него специалисти ще работят не само с детето, но  и с цялото му семейство”, каза пред Дарик Десислава Енева, която е част от екипа на Фондацията „И АЗ МОГА / I CAN TOO, която спомага реализирането на проекта.

Тя обясни, че специалистите в центъра ще бъдат обучавани по световни програми за работа с деца с аутизъм, които все още не са познати в България. Капацитетът на центъра позволява около 30 деца на възраст от 0 до 18 години всеки ден ще могат да се възползват от терепевтичните услуги в него.

Това е и първият по рода си Център, в който ще се създаде благотворителен фонд за подпомагане терапията на деца, чиито семейства са с ограничени финансови възможности.

Центърът е резултат от няколкогодишен труд по реновиране на пространството, предоставено за безвъзмездно ползване от Община Пловдив. За реализирането му организацията И АЗ МОГА/ I CAN TOO обедини усилия с много фирми, частни лица и доброволци, които се включиха с финансови и нефинансови дарения.

Центърът ще започне активна дейност в началото на месец Януари 2016.

/Цялото интервю с Десислава Енева, може да чуете в прикачения аудио-файл/