/ Община Пловдив
През септември изложбените пространства на три къщи в Старинен Пловдив показват девет самостоятелни изложби, обединени в проект Националните есенни изложби (НЕИ).

Те са едно от първите събития на Есенен салон на изкуствата в Пловдив, част от културния календар на града - форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където публиката обичайно се среща с визуалното изкуство.

Това каза в интервю за БТА кураторът на проекта проф.д-р Галина Лардева. Тя припомня, че Националните есенни изложби в Пловдив са най-дълго просъществувалия форум за изобразително изкуство в България, което определя като феномен.

Началото е 1967 година с изложба на акварели на Георги Божилов - Слона и Начо Културата в двора на неговата къща. През всичките тези години на 1 септември се откриват НЕИ, като понякога са се наричали Камерни изложби в Стария град, Есенни изложби, но те винаги се появяват като едно алтернативно място за излагане на изкуство, като платформа на младите тогава пловдивски художници, за свободния дух, за свободния артистичен жест, коментира Лардева.

Музикалното лято в Пловдив продължава с пълна сила и много изненади

По думите й през годините тези изложби остават това място, което е отворено за експеримент, отворено за новаторство, за етапни изложби, различни от политиките на частните галерии, на музеите. Едно място, където според нея се събират десетина художници от различни видове жанрове на визуалното изкуство.

Като постоянен куратор Галина Лардева винаги се е стараела да запази рамката, спецификата на тези изложби да остане изящното изкуство - живопис, графика, скулптура, пластика, рисунка - класичките жанрове визуално изкуство.

Същевременно с това, допълва тя, да бъдат съвременно звучащи автори, които в този един момент правят интересни неща. Целта е всяко издание на НЕИ да представя възможно най-добрата представителна извадка в този един момент на автори, които работят в сферата на тези изкуства.

Считам че, тазгодишното издание ще представи една много сериозна компания от художници, които са в един много интересен етап на собствено творческо развитие и същевременно комуникират много добре в рамките на концепцията на НЕИ "Прагове и белези".

Важно е да се каже още, че спецификата на този формат също е сбор от големи самостоятелни изложби, което е доста трудоемко за организиране на събитието, добавя кураторът. И допълва "а иначе "Прагове и белези" цели да бъдат възможно най-широко и същевременно проблемно озаглавени, като в никакъв случай това не е тематична изложба върху която да работят авторите, а просто да зададат посоката на мислене, което да ги провокира". И това е основата върху е стъпила при избора на автори - да бъдат интересни в интерпретацията на тази тема.

Тази година в НЕИ участват девет от най-изявените и интересни български художници в момента, без значение на тяхната възраст, но винаги съм се стремила да има и нови имена в българското изкуство, каза още Галина Лардева. Най-общо казано тази година са подбрани автори, които имат живот зад граница и солидна кариера.

От Пловдив е поканила Ангел Гешев, който по думите й има една изключително богата биография зад граница. Московски възпитаник, дълги години е живял в Китай и продължава да работи с много галерии там. Той подготвя специални пана за НЕИ, нов негов цикъл живопис. Изложбата му е разположена в двора на Балабановата къща.

В Сводестата зала на Балабановата къща се представя изложбата на Явора Петрова. Едно голяма име в графиката, но работи живопис и рисунка. В Дълбоката зала на Балабановата къща може да се види изложбата на Светозар Бончев, който работи в пограничните зони на видовете визуално изкуство - с фотообраз, рисунка, живопис и пластика и всичко това в едно.

На първия етаж на същата къща ще бъде подредена една живописна изложба, която интерпретира светлината, на Димитър Христович - едно интересно и ново име в нашия художествен пейзаж. Завършил живопис в Карара, Италия, много години живее в Берлин.

В двора на къща Хиндлиян има изложба на Мирослав Христов. Едно ново име в областта на графиката. И е любопитен, защото разширява възможностите на графичния образ.

На верандата на Хиндлиян излага две серии фотоси фотографката Лиляна Караджова. По думите на Лардева в НЕИ фотографията се еманципира и винаги се представя едно любопитно име в тази област, но фотографията като изящно изкуство.

В постоянната експозиция Мексиканско изкуство изложбите са две. Едната е от скулптури на Даниел Мирчев - Дъна, който много рядко може да се види в България. Работи от дърво изключително интересни неща. И на Нора Ампова, възпитаничка на НХА, която също има солидна биография зад гърба си. Живее в Женева.

От 2013 г. Национални есенни изложби смениха изцяло формата на представяне, като по такъв начин се създаде възможност за осмисляне и разбиране на съвременното българско изкуство.

В проекта Форсиране на избора (2013) се показаха десет наскоро завършили професионалното си обучение художници, с което се направи опит за преодоляването на изкуствено установените граници между "младите" и "старите" в изкуството.

Тази линия се затвърди и в проектите "Отстранени системи" (2014), "Ан пасан" (2015), "Огледало" (2016), Плацебо (2017), "Отвъд повърхността" (2018), "Поетика на образа" (2019) и "Места до поискване" (2020), в които се акцентира върху осъвременяването на класическите медии живопис, графика, скулптура, рисунка, кореспондиращи в съвременното изкуство по естествен начин с фотографията, дигиталния печат, инсталацията, видеото и други.

Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на дебютна изложба, на значими творчески фигури, свързани с Пловдив, както участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.
БТА