Съветниците от ГЕРБ и младите социалисти против цената на билета
Съветниците от ГЕРБ и младите социалисти против цената на билета / Дарик Пловдив

Групата общински съветници от ГЕРБ няма да подкрепят предложението на кмета Славчо Атанасов за повишаване на цената на билета и картите за градския транспорт, според което минимум 13 лева месечно ще струва карта за една линия след Нова година. Това заяви общинският съветник Александър Дерджиков. Той се аргументира с това, че предложението не е имало публично обсъждане, както бе предвидено това да стане до 30 октомври. Съветниците от ГЕРБ смятат още, че преференцията не трябва да  важи само за ученици, студенти, пенсионери и инвалиди 1-ва степен.

От  Българската социалистическа младеж също призоваха общинските съветници да не подкрепят предложението на кмета Славчо Атанасов за промяна в методиката и повишаване на цените на превозните документи за масов градски транспорт на територията на община Пловдив в частта му за студенти, ученици и млади майки. Мотивите си от БСМ са посочили в декларация, която ще представят днес на сесията на местния парламент.Това заяви за Дарик радио председателят на Българската социалистическа младеж  и общински съветник Добромир Трифонов.

Предвиденото увеличение на цените не отговаря на реалните доходи на населението. Бюджетът на едно семейство ще бъде значително утежнен. С приемането на това решение се стимулира придвижването с лични превозни средства, което от своя страна води до увеличаване трафика по пътищата и съответно замърсяването на въздуха и околната среда, това са само част от аргументите на младите социалисти, посочени в документа. Според тях майките с малки деца до 3 години, задължително трябва да използват преференции, а децата до 6 да пътуват безплатно. В Пловдив трябва да има редовен транспорт и по-добри условия, както и глоби за не добра поддръжка на траспортните средства, категоричен бе Добромир Трифонов.  

Очаква се и групата на АТАКА да не подкрепи предложението на градоначалника. По думите на председателя Тодор Христев е необходима конкретизиране на методиката на така направеното предложение.