Събират листата от „Тракия” в депа за правене на тор
Събират листата от „Тракия” в депа за правене на тор / снимка на Даниела Ковачева
Специални депа за складиране на есенните листа ще бъдат изградени около парк „Лаута”, заяви кметът на район Тракия Гиньо Матев. Целта е в тях листната маса да се компостира и преобразува в тор за облагородяване на почвите, вместо да задръства сметището в Цалапица и землището на Първенец, обясни той.

Кметът на „Тракия е съгласувал идеята с главния еколог на общината Христо Минков, който е дал одобрението си за този проект. Листата ще бъдат събирани от служители на „Чистота” и на „Паркове и градини” в употребявани чували, които сладкарските предприятия в района ще предоставят безвъзмездно, уточни Матев. Купите с листа ще бъдат мокрени периодично и размесвани, за да се катализира компостирането им.

Направени са консултации и с еколози от Аграрна академия „Константин Малков” за вариантите компостът от депата да се смесва с утайките от Пречиствателната станция и хумусната пръст, извозвана от строежите, за да се получи смес, подходяща за рекултивация.

Чуйте прикачения звуков файл.

Критериите за ежемесечната класация „Зелен дом” ще бъдат съобразени с новата екоидея на районната администрация в Тракия. За есенните месеци ще се следи доколко инспектираните жилищни зони са почистени от листа. Стимул за жителите са наградите, които районното кемтсво предвижда за победителите в класацията.

Електрически листосъбирач получи на награждаването победителят в класацията „Зелен дом” за месец септември Иван Иванов от блок 174. На второ място остана Йордан Йорданов от блок 146, който си тръгна с електрически храсторез. Ръчна ножица за храсти пък бе наградата за Маргарита Трендафилова, която поддържа зелените площи пред блок 114.