Св. Висарион Смолянски чества храмов празник
Св. Висарион Смолянски чества храмов празник / netinfo

15 свещенослужители от Пловдивската митрополия, сред които и йеромонах Арсений, както и повечето свещеници от Смолянската духовна околия ще се включат в празничната Света литургия по повод днешния храмов празник на църквата “Св. Висарион Смолянски” в Смолян. Християнското служение ще води пратеникът на Пловдивския митрополит Николай в родопската община – Константийският епископ Антоний.

Стотици жители и гости на Смолян, водени от звъна на празничните камбани, се стичат пред светата обител, за да засвидетелстват почитта си към светеца. От църковното настоятелство са предвидили да раздадат благословена трапеза – курбан на събралите се миряни.

Църквата “Св.Висарион Смолянски” е вторият по големина православен храм в България. От официалното си откриване на 3 юли 2006 година до днес, храмът се превърна не само в предпочитаното място за духовното докосване на смолянчани до Бога, но и в една от най-посещаваните туристически забележителности в района. Всеки ден през църквата, за да запалят свещ, минават десетки наши и чужди туристи. Ктитор на храма е бизнесменът и собственик на ПФК “Левски” Тодор Батков,който днес е сред официалните гости на храмовия празник.