Строителните фирми бавят заплати за над 2 млн. лв.
Строителните фирми бавят заплати за над 2 млн. лв. / снимка: DarikNews.bg, архив
Строителните фирми бавят заплати за над 2 млн. лв.
75605
Строителните фирми бавят заплати за над 2 млн. лв.
  • Строителните фирми бавят заплати за над 2 млн. лв.

Заплати за повече от 4 млн. лева не са изплатени в Пловдивска област, съобщи в ефира на Дарик директорът на Инспекцията по труда Атанас Чернаев. 4 230 000 лева е общата сума на неизплатените трудови възнаграждения за изминалите девет месеца на годината.

Фирмите от строителния бранш са рекордьори по неизплатени заплати, тъй като в този сектор има над 2 млн. лева задължения към работниците. След тях се нареждат охранителните фирми и хранително-вкусовата промишленост, където се бавят заплати за около 100 000-150 000 лв. Даниите са на базата на изършени проверки в 81 предприятия.

При сравнение със същия период на миналата година се забелязва тенденция към двойно намаление в общата сума на неизплатените заплати, която от  януари до октомври 2013 г. е била над 8 млн. лева. Към момента вече са изплатени стари задължения за 4,3 млн. лева.

Двойно по-малко са трудовите злополуки, завършили със смърт на работници в Пловдивско. Тази година има четири жертви при общо 192 злополуки. Отбелязва се увеличение на инцидентите по време на път за работа. На работните места има 154 случая, а при отиване или връщане от работа има 38 инцидента. Най-рискови са добивната промишленост, транспорта и строителството.

Още по темата чуйте в прикачения файл