Спешно укрепват дигите на река Стряма
Спешно укрепват дигите на река Стряма / Дарик архив

Започнаха укрепителните дейности по дигите на река Стряма, съобщи за Дарик главният експерт по сигурност от Областна управа Валери Баранов. Следобед приключи съвещанието между представители на Министерството на земеделието и храните, Министерството на околната среда и водите, Областна администрация и община Марица.

Срещата между институциите се е състояла на едно от рисковите места по дигата. Взето е решение да се извърши ремонт на три места. Едно от тях – под село Трилистник, застрашава да залее пречиствателната станция. Другото място е над селото, а третото – между Трилистник и Калековец. Основен изпълнител на укрепителните дейности са „Напоителни системи“.

Продължава и работата по 10-те опасни язовира в областта, по които също се работи оперативно. Водата в тях е изпусната предварително, за да не прелеят след обилните дъждове. Два от тях са тези край село Красново. Днес се проверяват водоемите в община Асеновград. Предвид предполагаемото количество валежи и нивото на водата, не се очакват аварийни или бедствени ситуации, увери Баранов.