Солистка на Арена Ди Верона закрива Opera Open
Солистка на Арена Ди Верона закрива Opera Open / Държавна Опера Пловдив

Оперната звезда на Арена Ди Верона - Ана Лукреция Гарсия (Венецуела), е в България по покана на Държавна опера Пловдив за закриването тази вечер на фестивала Opera Open с „Аида" на Античния театър. Постановката бе най-гледаната премиера през 2014 година, когато друга звезда на легендарната италианска сцена - сопраното Хуи Хе, покори публиката в Пловдив. Диригентската палка отново ще е в ръцете на известния маестро Иван Ангелов, който е един от най-канените диригенти в музикалните зали на Европа.

Солистка на Арена Ди Верона закрива Opera Open
netinfo
От 2010 година Ана Лукреция Гарсия ежегодно е аплодирана на Арена Ди Верона за изпълнението си на Аида, а от 2014 тя дебютира пак там и като Амнерис - дъщеря на египетския фараон и съперничка на Аида за сърцето на Радамес в операта. Малко оперни певици притежават нужния диапазон, за да могат да изпълняват и сопрановата партия на Аида и мецосопрановата на Амнерис, коментират музиколози. Друг такъв рядък пример е била великата Гена Димиитрова. След Античния театър в Пловдив Ана Лукреция се връща на Арена Ди Верона за още представления на „Аида" през август и септември.

Ролята на Етиопската принцеса ще изпълни солистката на Пловдивска опера Таня Иванова. Тя е добре позната на публиката на Античния театър както от „Аида" през септември 2014, така и от „Атила" през 2013. Като Радамес ще й партнира талантливият тенор Ивайло Михайлов, който бе аплодиран от над 2500 зрители като Дон Хосе в премиерата на „Кармен" през юни 2015. Останалите централни роли са поверени на Пламен Кумпиков, Александър Носиков и Нико Исаков.

Операта „Аида" от Джузепе Верди е написана по поръчка на вицекраля на Египет - Исмаил паша. Любопитна подробност е, че хонорарът на композитора е бил 150 хил. златни франка - най-голямата сума плащана до тогава на композитор. По време на италианската премиера на операта в „Ла Скала" Верди излиза за поклони 24 пъти, а на финала - още 8!

Постановката на Пловдивска опера е дело на режисьора доц. Нина Найденова, художник на декора е Борис Стойнов, а художник на костюмите - Цветанка Петкова-Стойнова. Хореограф е Алида Бонева, а на сцената се включват и ученици от балетните класове на Муикалното училище „Добрин Петков" в Пловдив.