С премиера на „Кербала” започва София Филм Фест в Пловдив
С премиера на „Кербала” започва София Филм Фест в Пловдив / Мирамар филм

С премиера на полско-българската копродукция „Кербала” стартира от 18,30ч. тази вечер 11-тото издание на София Филм Фест в Пловдив. Специално, за да я представи идва режисьорът и сценарист на филма Кшищоф Лукашевич. В „Лъки – Дом на киното“ от днес до 27 март в рамките на фестивала ще могат да се видят над 30 филма.

Кребала” обръща поглед към една от най-героичните битки в новата история на полската армия – четиридневната операция през пролетта на 2004-та година, в която полските и българските войски успяват да отблъснат атаките на ислямски фундаменталисти срещу кметството, в чиято сграда са държани арестувани бунтовници. Копродукцията между Полша и България „Кербала” е военен екшън, вдъхновен от истински случай - реалната история на лейтенант-полковник Гжегож Каличак, който е и консултант при заснемането на филма. В главната роля на командира на българския отряд е Христо Шопов, избран за ролята без кастниг по специалното настояване на режисьора. Поддържаща роля има Александър Сано. В образа на полския командир влиза един от водещите полски актьори Бартоломей Топа. Кербала” е заснет в специално построен декор край Варшава и на локации в Йордания. В екипа на филма участват и много български професионалисти, сред които костюмни дизайнери, каскадьори, консултанти.

С премиера на Кербала започва София Филм Фест в Пловдив
netinfo
Сред кино хитовете, които ще могат да се видят на големия екран на София филм фест в Пловдив са:Да се събудиш в страх” на Тед Кочев, “Нулевата теорема” на Тери Гилиъм, “Всичко ще бъде наред” – новият филм на Вин Вендерс, унгарският “Синът на Саул” на Ласло Немеш, който грабна и статуетката Златен глобус, филмът на Том Файнс “Каръл”, както и лентата с 3 номинации за Оскар - “Бруклин” и много други.

Билетите са на цена от 6 лв.