С гигантски хляб откриват Панаира на занаятите
С гигантски хляб откриват Панаира на занаятите / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив
С гигантски хляб откриват Панаира на занаятите
79352
С гигантски хляб откриват Панаира на занаятите
  • С гигантски хляб откриват Панаира на занаятите

Гигантски хляб ще бъде разчупен при откриването на Панаира на занаятите днес в Пловдив. От Българската гилдия на пекарите уточниха, че огромният хляб ще бъде поне 10 килограма, тъй като това е максимумът на печката, в която се приготвя.

„Нарекохме този хляб пловдивски, защото всеки ще поиска да го опита, така както всеки иска да бъде в Пловдив“, каза пред Дарик председателят на Българската гилдия на пекарите Георги Лефтеров.  Чуйте го в прикачения файл.

Официалното откриване на Панаира на занаятите е от 17.30 часа при Римския стадион, където след  дефиле по Главната улица, пристигат майсторите-занаятчии. Акцент на събитието тази година  е Събора на пекарите и хлебарите. На ул. „Райко Даскалов“ те ще месят пред очите на хората автентичен хляб по стари рецепти.

Там вече са разположени шатрите на повече от 80 занаятчии от цялата страна, които ще демонстрират своите умения. На място може да се види как се правят икони, свещи, изделия от кожа, керамика и стъкло, ножове, накити. Ще има и деца от каменоделното учлище в село Кунино.

Панаирът на занаятите се организира от Регионалната занаятчийска камара, Българската  гилдия на пекарите, Община Пловдив, ОП „Туризъм“ и етнографския музей в града.